Terveydenhoidosta Kanadassa

Kanada tunnetaan majavistaan, vaahteroistaan ja jääkiekostaan. Maan ylpeydenaihe on myös terveydenhuoltojärjestelmä, joka kattaa lääkäri- ja sairaalapalvelut. Järjestelmälle (Hospital Insurances and Diagnostic Services Act = HIDS) asetettiin viisi ehtoa vuonna 1957: julkisesti hallinnoitu, kattava, yleinen, siirrettävä ja saavutettavissa oleva. Vuoteen 1961 mennessä kaikki kymmenen provinssia olivat sopineet aloittavansa HIDS-ohjelmat. Vuonna 1966 esiteltiin Lääketieteellisen hoidon asetus (Medical Care act), joka salli jokaisen provinssiin laatia kattavan terveydenhoitosuunnitelman ja luotiin Medicare-järjestelmä.

Ontarion provinssissa on käytössä Ontario Health Insurance Plan (OHIP), ja esimerkiksi perhelääkärit laskuttavat OHIP:ia päivän lopussa ja saavat korvauksen kerran kuukaudessa. Jokaisella on oikeus valita lääkärinsä eli valinnanvapaus toteutuu. Perhelääkäri on saattanut hoitaa lapsen vauvasta saakka, hänen vanhempansa ja isovanhempansa. Perhelääkäri voi myös tehdä kotikäyntejä esimerkiksi iäkkäiden potilaiden luona. Perhelääkäri lähettää tarvittaessa erikoislääkärille, jonka hän valitsee yhdessä potilaan kanssa. Laboratoriotutkimukset, röntgenkuvat ja magneettikuvat ovat maksuttomia potilaalle (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta).

Työssäkäyvillä on yleensä työnantajan ottamat vakuutukset, jotka korvaavat lääkäripalveluiden lisäksi myös lääkkeet. Muuten Ontarion provinssi kerää osan terveydenhuollon kustannuksiin tarvittavista varoista veroina, osa rahoitetaan keskushallinnosta käsin. Ontariossa on Ministry of Health and Long-Term Care (Ontarion terveys- ja pitkäaikaishoidon ministeriö). Sen nettisivuilta voi hakea mm. lääkärin itselleen, tarkistaa jonotusajat, löytää vaihtoehtoja terveydenhoitoon ja hoitovaihtoehdot vanhuksille.