Ti-pe

Tiistai, keskiviikko ja torstai olivat tällä viikolla koulupäiviä. Tiistai alkoi kurjasti. Jo pitkään vihoitellut selkä äityi kipukohtaukseen. Tuskanhiki valui ja kipu oksennutti. Oli jäätävä kotiin. Ensin hiukan lepoa, mutta sitten kevyttä liikuntaa. Lyhyellä askeleella teppaaminen parantaa selän verenkiertoa. Istuminen on kaikkein kamalinta.

Keskiviikkona pääsin opiskelukaverin kyydillä Tampereelle. Pystyin vaihtelemaan istuma-asentoa, joten autossa istuminen ei ainakaan kovin paljoa pahentanut selkävaivaa. Illalla menin Kuhmalahden kirjastolle. Siellä oli puutarhaluento. Rea Peltola kertoi kevään ajankohtaisista puutarhatöistä, antoi vinkkejä ja vastasi kysymyksiin. Rea Peltola on kirjoittanut useita puutarha-aiheisia kirjoja. Meitä oli reilu 20 osallistujaa. Parhaiten mieleeni jäi ohje omenapuiden leikkaamista. Omenapuuhun pitää jättää yksi ”antennioksa” eli oksa, joka on selvästi muita korkeampi. Tätäkin oksaa pitää aika ajoin lyhentää. Oikeastaan en tee ohjeella mitään, sillä pihassani ei ole leikattavaa omenapuuta. Vanha ylikasvanut ja kirpeitä omenoita tuottava puu on. Se pitäisi ehkä kaataa, mutta se on kaunis kukkiessaan ja tarjoaa pikkulinnuille pysähdyspaikkoja.

Torstaina olin omalla autolla liikkeellä. Nastat jyrisivät. Viikonloppuna pitää vaihtaa kesärenkaat alle. Tai vaihdattaa. Selkä tuskin kestää kyykkimistä. Kävin vähän asioillakin kaupungilla. Nyt en tehnyt erikoisempia havaintoja mistään asiasta ja tämä ihmehdytti itseäni. Tietynlainen turtumus johtui todennäköisesti keskittyneestä kulkemisesta selkävaivaisena ja selkävaivaan ottamistani lääkkeistä. Poikkesin vielä Kangasalan terveyskeskuksessa katsomassa ikääntynyttä ystävääni. Viivyin vuodeosastolla lähes kaksi tuntia ja huomasin, että ystäväni oli virkistynyt. Kävin katsomassa häntä sunnuntaina Valkeakosken sairaalassa.

Tänään olin viikkovillissä. Olin menossa huomenna töihin Sahalahteen, mutta onneksi työkaveri huomasi sekaannukseni. Hyvä kun on peräänkatsojia. Kävin nyt illalla katsomassa perennapenkkejäni, joista löytyikin leikattavaksi talven yli törröttäneitä varsia. Puutarhuri Rea Peltola muistutti, että nyt juuri on aika poistaa viime vuodelta jääneet törröttäjät. Kun ne poistaa nyt, versot eivät vioitu. Huomenna aamupäivä on ulkoilua puutarhassa yhdessä kanojen kanssa. Kanat ja kukot ovat huippuinnokkaita apureita. IMG_1021[1]

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *