Lintulan luostari

Lintulan luostarin nunnat joutuivat jättämään luostarin vuonna 1939 lähtiessään kiireellä evakkoon. Mukaansa he ottivat vain muutaman välttämättömän esineen.

Nunnia oli silloin noin 40. Eri vaiheiden kautta nunnat ja Lintulan luostarin pappi, isä, asettuivat Kuhmalahdelle. Osa nunnista asui Vehkajärven kylän Lepoonissa, suurempi osa asui Puntarin kylän Ala-Hinkkalan talossa. Tämä asumisjärjestely osoittautui hankalaksi, joten  kaikki nunnat siirtyivät asumaan Ala-Hinkkalan taloon.  Heinävedelle nykyiseen paikkaansa luostari asettui vuonna 1946.

Neljä nunnaa menehtyi syksyllä 1943 ja heidät on siunattu Kuhmalahden hautausmaalle.IMG_1549[1]

Kuhmalahdella vietettiin muistopäivää 6.10. sunnuntaina poisnukkuneiden nunnien  ja Lintulan luostarin evakkoajan muistolle. Kello 14 Kuhmalahden kirkossa oli ekumeeninen sanajumalanpalvelus. Isä Herman Lintulasta saarnasi päivän tekstin pohjalta. Väki siirtyi ristisaattueessa hautausmaalle, jossa pidettiin ortodoksisen perinteen mukainen muistopalvelus eli panihida nunnien haudalla. Tämän jälkeen Pentosalissa oli kahvitilaisuus. Historioitsija Raine Raitio kertoi Lintulan luostarin vaiheista Kuhmalahdella. Isä Herman kertoi Lintulan luostarin ja Kuhmalahden yhteyksistä viimeisten 30 vuoden ajalta. Lopuksi luostarin nykyinen johtaja igumenia Mikaela kertoi luostarin kuulumisia. IMG_1541[1]

Kun kuulin tapahtumasta etukäteen, ajattelin, että sinne minäkin menen. Sitten kaiken maailman kiireet ja huolet painoivat päälle, joten tuumin, että olkoon. Siskoni kuitenkin innosti osallistumaan. Hän muisteli mitä mummumme oli nunnista puhunut. Isämme oli syntyisin Vehkajärveltä. Hetkessä nunnat ja luostarin väki tuntuivat kuin vanhoilta tutuilta, joita piti lähteä tapaamaan. Tai ainakin heitä kohtaan heräsi kiinnostus. Olen käynyt kaksi kertaa sekä Lintulassa että Valamossa reilu 10 vuotta sitten. Jotenkin nunnien vierailu Kuhmalahdelle tuntui paljon isommalta asialta kuin täkäläisten käynnit luostareissa.

Olenpa iloinen, että lähdin liikkeelle. Tapasin heti alkuunsa tutun martan, jonka seurassa oli mukava osallistua tilaisuuteen yhdessä noin 90 muun kanssa. Päiväkin paistoi. Ilma oli lempeän lämmin. IMG_1545[1]IMG_1552[1]

Lintulasta oli saapunut isä Herman, igumenia Mikaela ja kaksi muuta nunnaa, joiden nimiä en valitettavasti kuullut. Muistopalvelus haudalla oli mieleenpainuva. Kävelin yhtämatkaa igumenia Mikaelan kanssa Pentosaliin. Hän kertoi, että he olivat käyneet Pentorinteen vanhainkodissa, jossa iäkäs Eino oli kertonut heille muistojaan nunnista. Igumenia Mikaela mainitsi myös, että luostarielämän sisältö ja ydin eivät ole muuttuneet, mutta ulkoiset puitteet ovat. Lintulan pellot on vuokrattu ja luostarin tulot muodostuvat kynttilöiden valmistuksesta talvisin ja matkailusta kesäisin. Luostarissa on tällä hetkellä 11 nunnaa ja yksi kokelas. Igumenia Mikaela kertoi vielä tarkemmin kuulumisia Pentosalin kahvitilaisuudessa.IMG_1550[1]

Isä Herman istui samaan pöytään  kahville. Ensin melkein pelästyin, että oijoi, mitenkäs tästä nyt selvitään. Isä Herman osoittautui erittäin sympaattiseksi mieheksi ja pääasiallisesti hänen kanssaan seurustelivat kappalainen Viitala ja isä Heikki Tampereelta. Lintulan luostarin nunna oli hoitanut Kuhmalahden apteekkia Puntarin kylässä. Isä Herman kertoi, että nunna hoiti apteekkia myös Palokissa. Tämä oli itselleni uutta tietoa. Mikäli oikein käsitin, nunna oli puhunut venäjää ja hänellä oli ollut tulkki ainakin täällä Puntarin haara-apteekissa. Suurin osa evakossa olevista nunnista oli venäjänkielisiä. Isä Hermanilla olisi varmaan ollut paljon kiinnostavia kertomuksia. Isä Hermanin kaltaiset seesteiset ihmiset todennäköisesti katsovat asioita toisenlaisesta näkövinkkelistä kuin me tärkeilijät.IMG_1555[1]IMG_1554[1]  IMG_1551[1]

Kysyin muutaman kysymyksen nuoremmalta nunnalta. Eräät arkielämän asiat kiinnostivat. Nunna oli hyvin ystävällinen ja sain häneltä tietoa. Moni halusi keskustella Lintulan väen kanssa ja ymmärrän sen hyvin. Usealla on onneksi muistoja lapsuudesta tai sukulaisilta kuultuja kertomuksia. IMG_1557[1]

Mikäli oikein ymmärsin kahvipöytäkeskusteluja sivusta seurattuani, niin muistopalvelusta nunnien haudalla ryhdytään vuosien tauon jälkeen viettämään loppukesän-alkusyksyn aikoihin.

Näkyvin muisto Lintulan luostarin Kuhmalahden vuosista on neljän nunnan haudalla oleva muistoristi. IMG_1548[1]

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *