Vaalitulos

Kävin tapaamassa jokaista kansanedustajaehdokasta, jonka tiesin tulevan Pohjan kylään.

Ensimmäisenä saapuivat perussuomalaiset Tero Ahlqvist Pälkäneeltä, Lea Mäkipää Kihniöstä ja Martti Mölsä Punkalaitumelta. Saattoi mukana olla joku muukin, mutta nuo mainitsemani havaitsin väentungoksesta. Perussuomalaisilla oli tarjottavaa ja mainosmateriaaleja, sekä tietysti he esittelivät vaaliteemojaan ja vastailivat kysymyksiin.

Toisena torin laitaan kojuineen ehätti demareiden kangasalalainen ehdokas Hanna Laine vehkajärveläisen paikallisaktiivin avustaessa makkaran grillaamisessa. Karamelleja oli jaossa kahvin ja mehun kera. Asiasisältö oli aika kevyttä täkäläiseen makuun.

Kolmantena kuhmalahtelaiset noteerasi kokoomuksen Mika Ollila. Ollila on Kangasalan oma mies. Hän luotti eniten sanomaansa ja keskusteli runsaanpuoleisesti liikkuneen väen kanssa kaupan pihassa ja kahvilassa. Oheistuotteita en huomannut olleen jaossa. Usea henkilö kehui Ollilan näkemyksiä jälkikäteen – hän tuntuu käsittävän myös maaseudun olosuhteita, tolkun mies, sanottiin. IMG_2887[1]

Torstaina saapui keskustapuolueen Mikko Alatalo Tampereelta asuntoautolla avustajajoukkonsa kera. Kahvi oli kuumaa ja kanelipiparit kastettavana. Alatalo kertoi kiertävänsä Pirkanmaan kaikki kylät ja paljon hän tuntuikin tietävän kustakin alueesta. Alatalo vaikutti olevan perillä eniten tie- ja tietoliikenneasioista. Aika hänen vaalikojullaan kului kaikkein nopeiten, sillä Alatalo kertoi sujuvaan ja asialliseen tyyliin näkemyksiään ja kokemuksiaan. Yleisö kyseli ja kommentoi. Noin 45 minuutin aikana väkeä tosi paljon paikalla. IMG_2910[1]

Muita ei sitten ole näkynytkään. Postilaatikoihin on kyllä laitettu esitteitä, joten ainakin avustajat ovat kiertäneet näillä main.

Kuusi ehdokasta on jalkautunut keskusteluyhteyteen äänestäjien kanssa entisen Kuhmalahden kunnan keskustaan eli Pohjan kylään. Se on aika vähän, eivätkä edes kaikki oman pitäjäläiset, eli kangasalalaiset, ehdokkaat ole tänne asti vaivautuneet. Puolet kylällä käyneistä on perussuomalaisia.

Olin kiinni töissäni, mutta nipistin vähintäänkin hetken tauon käydäkseni vaalikojuilla haistelemassa ilmaa. Ja kun ehdokas saapuu kylälle, kannattaa häntä arvostaa ja osoittaa se käymällä tapaamassa. IMG_2913[1]

On harmi, kun äänestäjällä on vain yksi ääni. Minä olisin voinut äänestää ainakin kolmen, neljän nukkuvan puolesta ja jopa eri puolueiden ehdokasta. Kävin äänestämässä ennakkoon. Turvauduin puoluekoneeseen lopullista ratkaisua tehdessäni. Kun puolue oli selvillä, puntaroin henkilöä tarkemmin. Otin huomioon asuinalueen ja ajatukset, sekä kokemuksen. Päätökseeni vaikutti jonkin verran myös toisen henkilön suositus. Toisaalta, sain itsekin suositeltua yhden henkilön äänestämään ja tietenkin omaa kakkosehdokastani!! Äänestämistä voisi muuttaa siten, että yhdelle voisi antaa 100% äänen ja toiselle 50%, esimerkiksi äänestämällä eri värisillä vaalilipuilla. Itselläni ainakin olisi intoa äänestää useampaa ehdokasta.

Ikinä aiemmin en ole näin tarkkaan joutunut puntaroimaan valintaani. Eikä koskaan aiemmin ole kylällä puhuttu yhtä paljon  valinnanvaikeudesta ja mietitty miten oma ääni vaikuttaa valtakunnan tulevaisuuteen.

Haistelin vaalikojuilla puolueiden menestyksestä seuraavasti. Keskustapuolue saa reilun voiton. Mikäli perussuomalaisten äänestäjät käyvät äänestämässä, puolue menestyy toiseksi parhaiten. Kokoomus on kolmas, mutta demarit huohottavat niskaan. Kokoomus ja demarit ovat aiemmin saaneet kaupungeissa vakituisen väkensä liikkeelle. Toisaalta, demarit menettävät ääniään perussuomalaisille. Maaseudulla keskusta on selvä ykkönen. Perussuomalaisten jalkatyö saattaa muhia potin heille.

Mutta missä luurasivat oman kunnan muut ehdokkaat ja ne puolueet, jotka puuttuivat Pohjan kylän ja varmaan muidenkin maaseutukylien katukuvasta kokonaan? Todennäköisesti he olivat massojen perässä liikekeskuksissa eikä heitä siitä voi moittia.  Suuri määrä ääniä on saatava, jotta kansanedustajaksi pääsee.

Maaseudun asukasta ja toimijaa oman alueen unohtaminen huolestuttaa. Ehdokas näyttää omilla valinnoillaan mitkä asiat hänelle ovat tärkeitä. Äänestäjä voi kuitenkin valita ehdokkaista mieleisensä.

 

 

 

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *