Murheita kanalassa

Kolme terhakkaa pikkutipua ja kahta munaa haudotaan, siinä tämän hetken tilanne kanaperheessä.

Löysin kaksi kuoriutunutta, mutta kuollutta tipua Pikkispikkiksen alta. Mustis ja Pikkuemäntä kävivät munimassa samassa pesässä, jossa Pikkispikkis hautoi, joten ehkä kanoille on tullut vahinko ja ne ovat talloneet tiput hengiltä. Olin kovin harmissani ja samoin Pikkispikkis. Se muuttui vihaiseksi, mutta on jo lauhtunut. Kanat kyllä luonnostaan pitävät huolta poikasistaan, joten menehtymiset olivat vahinko. IMG_2905[1]

Siirsin kolme kuoriutumatonta munaa Emännän alle. Se oli vikatikki ja kokemattomuuteni kostautui. Emännällä oli jo kolme kuoriutunutta poikasta pesässänsä. Kun menin sunnuntai-iltana kanalaan, kolme pientä oli lähtenyt päivällä pesästä kanalan lattialle seikkailemaan. Yksi oli joutunut kylpysaaviin eikä päässyt sieltä pois. Piipitys oli kovaa, samoin Emännän potpotus, joten tiesin heti ovia aukoessani, että jotain erikoista on meneillään.

Emäntä siis hääräsi pienten kanssa lattialla, kukko ja Mustis seurasivat valppaana. Otin tipun kylpysaavista ja Emäntä keräsi kaikki pienet alleen. Rauha kanalassa. IMG_2906[1]

Mutta missä olivat kuoriutumattomat munat? Pesässä niitä ei heti näkynyt, vaan pesäpahnat oli myllätty. Pöyhin pahnoja ja löysin munat niiden alta. Emäntä oli viisaasti peittänyt munat, jotta ne säilyisivät lämpiminä ja piilossa. Emäntä joutui valitsemaan munien ja tipujen välillä, joten se oli tietysti valinnut jo liikkuvista tipuista huolehtimisen. Valitettavasti munat olivat jäähtyneet. Laitoin ne silti Pikkispikkiksen alle.

Pikkispikkis oli hautonut jo tarpeeksi kauan vaistojensa mukaan, kuten olikin – yli kolme viikkoa. Se häippäsi, kun Pikkuemäntä änkesi nyt vuorostaan hautomaan. Otin tiistaina nuo kolme kuoriutumatonta munaa pois. Ne olivat kevyitä. Elämä niiden sisällä oli päättynyt sunnuntain viileyteen. Hautasin munat lähelle menehtyneitä pieniä tipuja. Pikkuemäntä hautoo nyt kahta myöhemmin jätettyä munaa, jotka toivottavasti säilyvät ilman varamia. Pikkuemäntä ei päästä pesään ketään tallomaan, sillä on kovempi luonne kuin Pikkispikkiksellä.

Kolmella pienellä ei ole vielä nimiä. Ne viipottavat reippaina kanalassa ja tottelevat äitikanaa tosi hyvin. Näyttää siltä, että kukkoja on kaksi ja kanoja yksi. Olen yrittänyt ottaa kuvia, mutta ne ovat nopealiikkeisiä ja kuviin tulee vain viivoja. Ja kun tipuja tähtää kameralla, ne viipottavat äitikanan turviin. Joskus yksi tietty tipu istuu Emännän selässä pitkän aikaa. IMG_2907[1]

Tipuilla on oltava aina puhdas vesi ja kuivamuona. Lisäksi annan pieneksi silputtua salaattia, jauhelihaa, raejuustoa ja muuta sellaista, josta ne saavat voimaa ja vantteruutta. Kaiken on oltava tuoretta.

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *