Höpö höpö

Uskallan tunnustaa, että suhtauduin kuntavaaliin kokolailla välinpitämättömästi. Normaalista poiketen en intoillut vaalikojuilla enkä katsellut televisiosta yhtään väittelyä. Kävin kuitenkin äänestämässä, koska arvostan äänioikeutta ja vapaita vaaleja. Ääneni saaneen henkilön toiminta on linjassa omien tavoitteideni kanssa.

Tämä vielä menossa oleva valtuustokausi on ollut Kangasalan itäosalle kylmä kädenpuristus, oikeastaan tainnuttava isku. Kylien palvelut ovat heikentyneet tai ne on lakkautettu tai ovat lakkautusuhan alla. Parina viimeisenä vuonna kunta on tehnyt hyvää taloudellista tulosta ja kerää euroja kunnan länsiosan tuleviin investointeihin ja Kangasalan kirkonkylän kehittämiseen.

Tuli pidettyä Kuhmalahden terveysaseman puolia nelisen vuotta, mutta silti terveysasema lakkautettiin  kesäkuussa 2015 kunnanvaltuuston päätöksellä. Kun soittelin päättäjille, esimerkiksi kunnanhallituksen jäsenille ja valtuuston puheenjohtajistolle, saamani vastaukset olivat kirjavia ja epämääräisiä.

Sain vaikutelman, että kaikki päättäjät eivät ole olleet edes samassa kokouksessa, niin toisistaan poikkeavia perusteluja asiasta kuulin. Jotkut kiihtyivät, kun eivät pystyneet asiasta keskustelemaan vähäisen paikallistuntemuksen tai muun puutteellisen tiedon takia.

Oli niitäkin, jotka eivät koskaan vastanneet puheluun. Oli myös sellaisia, jotka puhuivat yhdelle yhtä, toiselle toista riippuen siitä, millaisen kuvan halusivat itsestään milloinkin antaa.

Joku oli kanssani täysin eri mieltä, mutta perusteli näkemyksensä selittelemättä niillä tiedoilla, jotka hänelle oli annettu.

Jotkut päättäjät eri puolueista korostivat, että demokratiassa enemmistö päättää. He myös toistelivat, että kuhmalahtelaisia on vain 3 % kangasalalaisista eikä 3 % ole oikeastaan mitään.

Kuhmalahtelaisten vähäistä määrää korostavat mielipiteet tekivät kaikkein kipeintä ja vetivät mietteliääksi. On vaarallista, jos etukäteen tiedossa oleva ylivoima on tärkein peruste päätöksenteolle eikä asiantuntemus tai lempeys nähdä asioita heikomman puolen kannalta vaikuta päätöksiin.

Päättäjän välinpitämättömyys perehtyä asioihin ja ylimielisyys muita kuntalaisia kohtaan paljastuu ennemmin tai myöhemmin, mikäli päättäjä antautuu keskusteluun kuntalaisten kanssa. Yhtä hyvin ilmi tulee päättäjän kiinnostus asioihin ja halu nähdä ne usealta kannalta, jolloin ymmärrys väistämättä lisääntyy ja yhteistyö sujuu.

Sain siis paljon lisää kokemusta ja uutta tietoa  yhteisiin asioihin vaikuttamisesta kunnallispolitiikan kautta. Olen siitä kaikesta hyvin tyytyväinen.

Kun kuntavaaliehdokkaiden mainoksia ilmestyi paikallislehtiin, en katsellut – lukemisesta puhumattakaan – niitä alkuun. Viime viikolla erityisten vaalilehtien tultua silmäilin myös vaalimainoksia. Kyllä oli naurussa pitämistä, ihmettelyä ja päivittelyä, suuttumustakin, mutta myös myönteistä nyökyttelyä, kun tutkin ehdokkaiden mainoslauseita.

Päätin laittaa lehdet arkistolaatikkooni. Jotkut pitkään politiikassa mukana olleet olivat sortuneet höpö höpö -juttuihin, vaikka eivät ole pystyneet tähänkään asti toteuttamaan vaalilupauksiaan. Vastuu on tietysti myös äänestäjillä, jotka höpöttäjiä vuosi toisensa perään äänestävät.

Voin vetää tulevana valtuustokautena vaalimainokset ja -kirjoitukset esiin ja äänioikeuttani käyttäneenä perätä valtuutetuilta tilannekatsausta lupausten ja tekojen suhteesta.

Täällä maalla asuvana on pakko olla kaikessa muussakin realisti, joten kuntavaaliehdokkaiden lupauksiakaan ei kannata ottaa todesta. Ne kun muistuttavat paljon Himangan akan pierua. Siitähän Tarmo Mannin tietojen mukaan yli puolet oli paskaa.

 

 

2 Comments

 1. Reijo Laine
  huhti 25, 2017

  Jälleen hyvä kirjoitus Liisalta !
  Nämä pitää aina lukea.

  • liisa
   huhti 25, 2017

   Kiitos! Mukava tietää, että blogillani on vakituisia lukijoita.

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *