Tulevaisuuden kuusi

Taloni pihassa kasvaa Kotikuusi. Se istutettiin siihen 1967 juhlistamaan Suomen tasavallan 50-vuotista  itsenäisyyttä tämän talon ja maatilan alkuperäisten omistajien toimesta. Talon miniä oli Kuhmalahden Osuuskaupassa töissä, ja siihen aikaan juhlakuuset välitettiin osuuskauppojen kautta.

Kotikuusia istutettiin 30 000 kappaletta ja ne oli kasvatettu Itsenäisyyden kuusen siemenistä. Itsenäisyyden kuusi taasen oli istutettu Helsingin Kaivopuistoon Suomen itsenäistyessä 1917.

Minä tilasin Tulevaisuuden kuuseni nykypäivän hengen mukaisesti netin kautta. Kuusi saapui Sahalahden 4H-toimistolle, josta noudin sen maanantaina.

Tiistai oli aurinkoinen ja lämmin päivä, juuri sopiva kuusen istuttamiseen. Katsoin paikan Kotikuusen ja navetan välistä, kaivoin kuopan voikukkaraudalla, asetin kuusen kuoppaan ja tiivistin maan taimen ympäriltä. Siinä se. Juuripaakun olin kastellut hyvin ennen istuttamista. Kastelemisesta on huolehdittava jatkossakin, jos sateita ei tule.

Hammi tietysti auttoi. Se tarkasti taimen, paikan ja työvälineet. Istutustyö sinänsä oli kevyt ja nopea toimenpide, mutta Hammin mukana oleminen vei aikaa. Mukavaa yhteistyötä kuitenkin.

Tulevaisuuden kuusen mukana tullut kuparilaatta pitää kiinnittää esimerkiksi lautaan ja laittaa se sitten maahan. Tämä homman teemme Hammin kanssa vasta kun näyttää siltä, että kuusi säilyy hengissä.

Jos pihassa ei olisi ollut Kotikuusta, tuskin olisin hankkinut Tulevaisuuden kuustakaan. Nyt hankinta tuntuu oikealta ratkaisulta, nimenomaan tuntuu. Suomen itsenäisyys on riemullinen asia. Kyllä siitä pari kuusta voi olla muistuttamassa minunkin pihassani.

 

 

Tulevaisuuden kuusi 2017

 

Kotikuusi 1967

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *