Ajelulla

Eräänä perjantaina lokakuun loppupuolella lähdimme yön yli ajelulle pääkaupunkiseudulle. Vettä satoi mennessä, samoin teki tullessa lauantai-iltana.

Huoltoasema Hämeenlinnassa näytti olevan nuorison kokoontumispaikka. Rauhallista porukointia pelikoneiden ympärillä tai istumista pöytien ääressä nenät kiinni älylaitteessa. Huoltoasemat taitavat olla vetovoimaisimpia kokoontumispaikkoja nuorille.

Yöpyminen Järvenpäässä, aamupäivällä Tuusulan Rantatietä Lottamuseoon ja sen jälkeen poikkeaminen Aleksis Kiven kuolinmökkiä katsomaan. 

Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä asui 1800-luvun loppupuolelta lähtien useita kansallismielisiä taiteilijoita perheineen, esimerkiksi Pekka Halonen, Juhani Aho ja Jean Sibelius.

Lottamuseon vitriinissä on Kuhmalahden lottien kahvikuppi. Se oli mukava löytö. Museossa sai hyvän käsityksen lottien monipuolisesta ja hyödyllisestä toiminnasta. Aulasta sai ottaa mukaan alkuperäisiä Lotta Svärd -lehtiä.

Museon pihapiirissä olevassa erillisrakennuksessa oli hyvin toteutettu näyttely Suomen evakuoinnista sodan aikana. Evakkomatka esiteltiin kattavasti.

Aleksis Kivi kuoli 1872 veljensä räätäli Albert Stenvallin mökissä Tuusulassa. Mökki ei ole kovin hääppöinen mitoiltaan eikä loistelias muutenkaan, mökki mikä mökki. Aleksis Kivi on kansalliskirjailijamme, jolle olisi suonut paremman elämän ja etenkin helpomman loppuvaiheen.

Mukava pikkureissu, mutta silti: saavuttuamme Pälkäneelle alkoi jo laulattaa ja kotitietä ajellessa iloisesti naurattaa.

 

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *