Patalappu ja ohje.

DSC08151

Valmis patalappu.

Taidan olla vähän patalappuhullu, pakko myöntää. Ei niin, että niitä olisi keittiössäni käytössä hurja määrä, itse asiassa ne käyttöpatalaput ovat minulla aika noloja, vähän kärvähtäneitä. Mutta tykkään tehdä niitä, varsinkin virkata. Melkoisen määrän olen niitä virkannutkin. Ja paikkansa ovat löytäneet, eivät tosin minun keittiöstäni.

DSC08148

Aloitin tummemmalla punaisella. ”Renkaan” virkkaus päättyi vaaleanpunaiseen ripustuslenkkiin.

Tämä patalappu on hurjan nätti, jos nyt tämmöisistä sattuu tykkäämään. Ja paljon helpompi tehdä kuin miltä näyttää.

Se aloitetaan virkkaamalla 153 ketjusilmukkaa ja sulkemalla ne lenkiksi piilosilmukalla. Kannattaa aloittaessaan ketjusilmukoita jättää n. 20 cm langanpää, niin sillä voi kiristäälapun lopulta kasaan. Sitten loppu patalappu virkataan kerros kerrokselta kiinteillä silmukoilla aina edellisen kerroksen silmukkariviin viemällä koukku aina vain takimmaisesta lenkistä. (= virkkaa takareunaan)

DSC08145

Kolmen silmukan yhteenvirkkaus aloituskerroksella. Samalla tavalla toisillakin kerroksilla.

Ensin virkataan viisi kiinteää silmukkaa viiteen ketjusilmukkaan, seuraavaan ketjusilmukkaan virkataan kolme kiinteää silmukkaa. Sitten taas viisi kiinteää silmukkaa seuraaviin viiteen ketjusilmukkaan. Kolme seuraavaa ketjusilmukkaa virkataan yhteen. (lanka viedään yhden kerran jokaisesta läpi, jätetään koukulle ja sitten toisen kerran kaikista yhtä aikaa, katso kuvasta).

DSC08149

Reikä vielä kiristämättä umpeen.

Tätä jatketaan koko kierros. Lisäyksillä ja yhteenvirkkaamisella työ saadaan poimuilemaan. Lisäykset tapahtuvat aina samassa kohtaa, samoin kavennukset. Kierros suljetaan piilosilmukalla. Työ käännetään ja jatketaan vastakkaiseen suuntaan samalla tavalla vuorotellen. Etene piilosilmukoilla ed. kierroksen yhteenvirkattujen silmukoiden yli ja jatka viidellä kiinteällä silmukalla. Virkkaa nytkin silmukoiden takareunoihin. Edellisen kierroksen lisäyssilmukoiden keskimmäiseen lisätään se kolme, viisi kiinteää silmukkaa välissä  ja taas virkataan kolme yhteen. Tätä kierros loppuun. suljetaan ps. Käännetään työ. Ja uusi kerros. Tässä vaiheessa vaihdoin väriä ja tein taas kaksi kerrosta uudella värillä.

DSC08150

Neulan avulla pistellään lanka kärjistä läpi ja kiristetään.

Viimesen kerroksen lopuksi virkataan vielä ketjusilmukoilla ripustuslenkki. Tein yhteensä 12 kerrosta. Siitä tulee 3,5 koukulla Seitsemän Veljestä-langasta sopivan kokoinen patalappu.

Lopulta lappu siis kiristetään kasaan viemällä lanka neulan avulla ”kärjistä” ja kiristämällä reikä umpeen. Langanpäät tietysti päätellään.

DSC08155

On nää kivoja tehdä.

Varoituksena sanottakoon, ettänäihin voi jäädä vähän koukkuun. Aina tekee mieli aloittaa uusi uudella värillä. Ja yksivärinenkin on kiva.

3 Responses to Patalappu ja ohje.

  1. Pingback: Patalappu! | Kutookutoo

    • mirva says:

      Söpöltä näytti patalappusi. Kannattaa kokeilla kouluaikojen jälkeenkin käsitöitä, saattaapa yllättyä, kuinka kivaa se on. 🙂

  2. Pingback: patalappu - vuodevaatteet-fi.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *