Itsestäänselvyyksiä?

Joskus havahtuu huomaamaan, että itsestäänselvyyksiä ei ole olemassa. Tänä kesänä kukat ovat kukkineet upeasti, vaikka säätila onkin ollut paljolti kylmä ja sateinen. Kylmyyden keskellä se on tuntunut ihmeeltä.

Osallistuin nyt toista kertaa vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston järjestämään iltatapahtumaan Vesaniemessä. Vesaniemi avarine pihanurmineen ja saunoineen antaa mukavat puitteet tapahtumille.

Tänä vuonna esittelyssä olivat opaskoirat, nuo ihanat ja viisaat palvelijat. Opaskoiraa ei saa silitellä, kun se on työssä, eikä myöskään katsoa silmiin. Se hämmentää koiran mieltä. Peesarit on asia, josta kuulin ensimmäistä kertaa. Peesari on opaskoiran ja opastettavan perässä kulkeva apuhenkilö. Peesari neuvoo koiralle uusia reittejä.Esimerkiksi Tampereella on ratikkatyömaa sekoittanut tavanomaiset kulkureitit. Jos siinä on jalankulkija ihmeissään, niin vielä enemmän ihmeissään on opaskoira.  Kun koira oppii uuden reitin, niin peesaria ei enää sillä reitillä tarvita. Lisätietoa tästä vapaaehtoistyöstä löytyy osoitteesta peesarit.fi

Omassa arjessani huolta on aiheuttanut myöhäinen kesä. Viime viikolla saimme ohran puitua ja kylvettyä ruista tilalle. Seuraavaksi on vuorossa ruis ja viimeisenä kaura sekä härkäpapu. Härkäpapu sillä edellytyksellä, että se ehtii valmistua puitavaan kuntoon. Suomessa kylvettäneen ruista tänä syksynä ennätyksellisen vähän.  Jos ei saa korjattua satoa ajoissa pois niin eipä ole peltoa mihin kylvää. Ruoantuotanto ja sen onnistuminen on sanamukaisesti Luojan käsissä.

Hyvä sieni – ja marjavuosi on ollut. Sienimetsästä löytyi erityisen paljon kantarellejä.  Laitoin pannulle kypsymään rypsiöljyssä kantarellia, kesäkurpitsaa ja vähän sipulia. Lopuksi laitoin palasen sulatejuustoa sulamaan sekaan. Siinä on kiireisen kokin arkiherkku. Paljon löysin myös haperoita, orakkaita ja herkkutatteja.

Puolen vuosisadan ajan olen tavannut käydä Vesijärvessä uimassa. Enpä muista aiemmin olleen kesää, että uintivesi olisi ollut niin kylmää kuin nyt oli. Millainen talvi mahtaa tulla? Pihlajat notkuvat marjoista. Sanotaan, että pihlaja ei kanna kahta taakkaa. Saapa nähdä. Kummalliseksi on maailma mennyt. Kesällä ei pääse kunnolla uimaan, talvella hiihtämisestä kotonurkilla voi vain haaveilla.

Taidan lopettaa tämän kirjoitukseni siihen mistä aloitinkin. Joskus havahtuu huomaamaan, että itsestäänselvyyksiä ei ole olemassa. Niin kävi minulle, kun tähän blogiin mietteitäni kokosin.

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *