Kaupunkilaiva myrskyn silmässä

Säästömyrskyn tyrskyt vyöryvät jälleen kaupunkilaivaamme vasten. Myrskyisellä merellä kaupunkilaivamme kohtaa muita laivoja. Hyvää tavaraa luovutetaan alihintaan yksityisten varustamojen omistamille laivoille. Siellä vakuutellaan omaisuudesta pidettävän hyvää huolta. Suurten varustamojen lipun alla huolenpito vaihtelee riippuen perämiesten taidoista. Pienempien yksityisvarustamojen laivat ovat uppoamisvaarassa. Niiden on pakko jättää matka kesken ja luovuttaa hyvällä osaamisella hoidettu lastinsa isojen varustamojen aluksille. Isojen varustamojen omistajat kiittävät, kansainvälisillekin vesille purjehtiessa suuruus on hyve.

Kaupunkilaivamme on jo laskenut merelle pursia jatkamaan matkaa oman onnensa nojassa. Pienet purret eivät ilman kaupunkilaivaa kestä kovaa merenkäyntiä. Tyrskyjen alle on uppoamassa ensimmäisenä Pentorinteen vanhainkodin piskuinen pursi. Aallot lyövät lujaa, joten pursi uponnee nopeasti. Monta muutakin purtta on vaarassa upota kokonaan. Aina pienen purren upotessa merestä nousee esiin karikkoja, joihin törmätessään kaupunkilaiva joutuu korjaamaan köliin syntyneitä vuotokohtia. Tyrskyn vievät paljon muutakin ja kaupunkilaivan kansi ja masto hienoinen kuvioineen on säästyvä, mutta laivan sisällä on pulaa perustarpeista. Kaikista vähäisimmillä voimavaroilla mukana olevat jäävät  huonosti ilmastoituun lastiruumaan, toivoen myrskyn laantuvan ja auringonsäteiden herättävän laivan päällystön huomaamaan kokonaistilanne. Tavaraa täytyy heittää yli laidan eikä laivan purjeista huolehtivilla ole kuin kurjia vaihtoehtoja. Laiva houkuttelee kuitenkin uusia matkustajia toivoen, että he tulllessaan kannattelevat laivaa.

Kunpa jostain tulisi iso laiva ja pelastaisi kaupunkilaivamme matkustajat hyvinvoinnin haaksirikosta lähisatamaan. Tuuli yltyy, myrsky ulvoo…

”Myrskyn jälkeen on poutasää”, lauletaan iskelmässä. Ehkä niin. Mutta myrskyn aikana tehdyt päätökset vaikuttavat suuresti siihen, miten paljon laivan korjaukseen myrskyn jäljiltä tarvitaan panoksia. Laivan korjaaminen voi olla hyvinkin hankalaa, jos syy-seuraussuhteita ei  hahmoteta. Myrskyn ulvoessa merimehistä ei pidä karsia, mutta apulaiskapteenien on syytä käydä lokikirja omien tehtäviensä osalta tarkoin läpi.

Paikallislehdessä (KS 20.3.2019) Kangasalan kaupunginjohtaja toteaa näin: ” Kunnissa on paras tietämys siitä, miten sote-palvelut pitää omalla alueella järjestää. On tärkeää, että ihmisen koko elinkaaren kattavat palvelut nivoutuvat kunnassa yhteen.”

Kaupunkimme saa todellakin ihan itse päättää, mistä sotepuolen palveluista leikataan kaiken kaikkiaan 2,5 miljoonaa euroa tänä vuonna. Leikkausten jälkeen emme enää kykene toimimaan strategiamme arvojen mukaan emmekä tuottamaan tarvittavaa määrää peruspalveluita kaupunkimme asukkaille. Emme kykene omin voimin takaamaan  joidenkin peruspalvelujen kohdalla edes kohtalaista laatua .  Mitä hyötyä on parhaasta tietämyksestä, jos toimitaan sitä vastaan? Miten takaamme palvelut uusille asukkaille, jos nykyisenkin asukasmäärän palveluissa on vaikeuksia?

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *