Luottamushenkilön kesäpohdintaa

Kesä on kauneimmillaan.  Pihlajat ja syreenit kukkivat ja tuoksuvat ylenpalttisesti. Tavallista syreeniä kukinnassaan hiukan myöhäisempi Unkarin syreeni aloittelee sekin kukintaansa. Syreenit ovat osa Kangasalaa. Kirkonkylän raitilta niitä löytyy vieläkin, vaikka määrä onkin vähentynyt vuosikymmenien kuluessa.

Kaunis oli kesäilta kirkonkylässä, kun menin valtuustosalille uuden luottamushenkilökauden valtuustoinfoon. Viime vuosien aikana on talousarviota käsitteleviin valtuustoinfoihin kutsuttu myös lautakuntien jäsenet. Jotta tiedämme  alousarviosta lautakuntamme osalta päätettäessä, millaiset raamit ovat tänä vuonna. Ja mitkä seikat yleisesti vaikuttavat talousarvion laadintaan.  Olin saanut kutsun sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä.

Meille kerrottiin, että jos sosiaali- ja terveyspuolen kuluja kasvatetaan nykyisestä, niin sote-uudistuksen jälkeen kuluja lisänneiltä kunnilta leikataan valtionosuuksia tuntuvalla tavalla. Jälleen kerran jäin miettimään, että miten pitkään onnistumme väestön kasvaessa ja ikääntyessä tuottamaan palvelut samalla rahamäärällä. Vetovastuu on kohta siirtymässä maakunnalliselle tasolle, nähtäväksi jää, miten rahoitus muuttuu. Syyskuussa lautakunta käsittelee talousarvion ja silloin päätetään tarkemmista linjauksista.  Kunnanjohtajan sanoi, että lautakunta voi tehdä muutoksia viranhaltijoiden esityksiin, kunhan ne eivät kasvata talousarvion loppusummaa. Käytännössä meillä on talousarvio sote-puolella niin tiukassa raamissa, että sisäisiä siirtokohteita on haastavaa löytää.  Täytyy ns. kääntää kaikki kivet.

Kunnan talouden tasapaino on tärkeä asia. Kuitenkin talousarviota tehdessä pitäisi voida huomioida paremmin myös palvelutarpeiden muutoksia erityisesti iäkkäimpien ja nuorimpien kuntalaisten kohdalla.  Myös henkilöstön jaksaminen on avainasia.  Kuntakentän kokemissa muutoksissa esimiestyön ja työhyvinvoinnin merkitys nousee arvoon arvaamattomaan.

Ihmetystä herättää se, miten paljon kunta on sitoutunut sijoittamaan Lamminrahkan alueeseen.  Me kuntalaiset olemme tinkineet palveluiden tasosta useita vuosia, jotta kunnan talous saataisiin tasapainoon. Nyt kun talous on plussalla, niin saatu tulos sijoitetaan Lamminrahkan uusien asukkaiden hyväksi.  Kuntaan vuosia, jopa vuosikymmeniä veronsa maksaneet asukkaat joutuvat jatkossakin tinkimään palveluiden laadusta. Kunnan rakennusten ajantasaisen kunnossapidon ja koulukäynninavustajien määrän vähyys muun muassa näkyvät nykykuntalaisten arjessa. Valtuusto on kuitenkin näin päättänyt, mutta ihmetyttää silti. Toivottavasti Lamminrahka vetää asukkaita, sillä monia muitakin rakennushankkeita on Tampereen seudulla vireillä. Entäpä jos ihmiset tulevaisuudessa etsivät ensisijaisesti asuntoa  reilusti väljemmin rakennetusta ympäristöstä?

Paljon heräsi ajatuksia. Illan diamateriaali oli hyvin valmisteltu. Monia vastauksia sain. Ja monia kysymyksiä heräsi. Riittää meille luottamushenkilöille taas yhdessä pohdittavaa ja asioiden punnitsemista.

Leppeä kesäilta hymyili, kun lähdin kotiini. Kotona nappasin kesätuulen kuivattamat pyykit narulta. Ah, sitä puhtaan pyykin raikasta tuoksua. Kasvimaatani en kastellut.  Sääennuste lupasi sadetta. Kurpitsa kukkii jo, punajuuret ovat aloittaneet kasvunsa. Kesän kulun seuraaminen on ilmaista. Kesä on ihmeitä täynnä.

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *