Mielipiteitä on monenlaisia

Internet on avannut ovet kaikille kansalaisille sanoa mielipiteensä asiasta ja asian vierestä. Silloin tällöin selailen erilaisia keskustelupalstoja. Joskus löytyy uuttakin näkökulmaa asioihin. Ja vaikka olisin kirjoittajan kanssa eri mieltä niin asiallinen ja perusteltu mielipide on hyvää luettavaa.

Sitten löytyy roppakaupalla mielipiteitä, joista paistaa läpi vahvat ennakkoasenteet tai sitten näkyy selvästi, että asioista ei ole otettu selvää. Monet asiat ovat monimutkaisia ja tavallaan on ymmärrettävää, että ärsyttää, jos ei asiat aukene parilla klikkauksella. Monimutkaisiin asioihin kun ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia.

Journalismiakin on monenlaista. Hyvä journalismi lähestyy asioita monesta kulmasta ja ottaa asioista selvää. Se ei julista koko totuutena jotain sivuseikkaa, jonka esiin nostamisella saa kyllä myyvän otsikon. Näin iltapäivälehdet tapaavat usein toimia hyvää lööppiä metsästäessään ja omaa levikkiään vahvistaakseen.

Kun sitten itse alkaa netin hakutoimintojen avulla selvittämään, että mistä on kyse, niin saattaa löytää kovin erilaisen totuuden. Kaikki eivät näin toimi. Nuo keskustelupalstat kielivät siitäkin, että moni kansalainen näyttää pitävän iltapäivälehden toimittajan totuutta ainoana oikeana. Jos joku asioihin oikeasti perehtynyt väittää vastaan niin viestiä ei haluta kuunnella.

Me ihmiset elämme paljolti tunteella. Kuitenkin yhteiskunnan kehittämisessä tunteet eivät saisi olla määräävä tekijä. Vastuullista kehittämistä on tosiasioiden tunnustaminen ja kokonaisuuden kehittäminen tuleviakin sukupolvia ajatellen. Joskus se vaatii rohkeutta tehdä päätöksiä, joilla ei kansan enemmistön suosiota heti saa.

Edustuksellisen demokratian perusta on äänioikeus. Äänioikeutetut äänestävät henkilöt luottamustehtäviin ja antavat heille valtakirjan päätöksentekoon. Luottamuksen saaneiden tehtävänä on ottaa asioista laajalti selvää ja perustaa päätökset tosiasioihin eikä mututietoon. Äänestäjällä on myös mahdollisuus evästää luottamushenkilöitä niin eduskunnassa kuin muuallakin.  Kansanäänestykseen pohjautuvassa päätöksenteossa riskinä olisi, että päätökset tehtäisiin liiaksi tunneperusteisina. Se ei olisi kestävä tapa rakentaa yhteiskuntaa. Kannattaako sijoittaa kansanäänestykseen neuvoa antavana vaiko panostaa selkeämpään viestintään, että useampi ymmärtäisi, mistä milloinkin on kyse?

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *