” Mummu,katso! Kukka!”

Raput ylös, raput alas. Ja sitten iloista kävelyä keittiössä, ohi kulkiessa voi napata mukaan mummun rikkalapion. Hyvänen aika, miten paljon saisikaan aikaan, jos olisi käytössä sama määrä energiaa kuin 1-vuotiaalla. Mummu seuraa pientä, sillä ilman isompaa rinnalla kulkijaa muun muassa rappuset ovat vaaran paikka.

Pieni lapsi tarvitsee paljon aikaa ja sylissä oloa. Hän on mestari löytämään ihmeellisiä asioita. Kukka. Liikkuva työkone. Koira. Värikäs palikka. Pihlajan oksa marjaterttuineen. Pieni kivi pihapolun reunassa. On suuri etuoikeus saada seurata pienen lapsen kasvua ja kehitystä.

Liian usein näistä pienistä ihmisistä tehdään ongelmia. On ongelma, kuka hoitaisi heitä. On ongelma, saavatko he tarpeeksi virikkeitä. Muitakin ongelmia me aikuiset koemme pieniin lapsiin liittyen. Niin kuin se, että pieni voi väsyä ja puhjeta itkuun julkisella paikalla, voi jonkun aikuisen mielestä olla ongelma.

Miten ihmeessä arvokkaimmasta asiasta, joka meillä on, yritetään tehdä monisyinen ja vaikea ongelma, jonka hoitamisesta ei ilman ammattilaisia selvitä? Isä ja äiti ovat tänäkin päivänä ne ihmiset, jotka parhaiten vaistoavat, mikä juuri heidän lapselleen on parasta. Ellei sitten tämän maailman kiire ja melu peitä lasten tarpeita alleen.

Vaikka omat vanhemmat ovat lapsen elämän tärkeimmät aikuiset myös tukihenkilöitä tarvitaan. On suuri rikkaus asua maassa, missä erilaiset ammattinsa puolesta lasten asioihin perehtyneet henkilöt ovat tarvittaessa vanhempien tukena ja apuna.

Lasten hoitaminen on arvokas tehtävä. Siksipä tuntuukin oudolta, että yhteiskunnassa kannetaan huolta kotiäitien syrjäytymisestä työmarkkinoilla. Omien lasten kasvattaminen on hyvin tärkeää työtä.  Lapset ovat pieniä vain hetken. Tuskinpa muutama vuosi poissa työelämästä omia lapsia hoitaen vie kenenkään elämää sivuraiteille. Toisaalta perheitä ja tilanteita on monenlaisia, perhe tietää parhaiten miten toimia. Elämässä joutuu aina tinkimään jostakin.

Minä kylläkin kannan huolta nuorten työllistymisestä paljon enemmän kuin kotiäitien. Yhteiskunnan pitäisi toimia niin, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus haaveilla omasta elämästä ja työllistyä koulutuksen saatuaan.

Pienissä lapsissa on tulevaisuus.

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *