Päätöksentekoa

Tulipahan vihdoinkin vettä taivaalta. Kesäkuussa on pihamme sademittariin kertynyt jo 45 milliä. Kuivuus leikkasi  monella viljapellolla odotettavissa olevan sadon määrää. Tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että peräkkäin on kaksi huonoa satovuotta.  Tilastonikkarit ovat laskeneet, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa toimivien maatilojen määrä on laskenut alle 50 000:n. Tiloille ei löydy enää jatkajia. Työ vaatii monitaituruutta ja sitoutumista. Raaka-aineet pitää luovuttaa teollisuudelle alihinnoiteltuina ja rahat tuotantopanosten ostoon pitää hakea monimutkaisen tukibyrokratian kautta.  Varsinkin kotieläintiloilla vapaa-aamu edes kerran kuussa on harvinainen käsite. Yhä harvempi nuori on halukas sitoutumaan tilanostovelkoihin, kun on mahdollista valita säännöllisemmät työajat palkkatyön kautta. Muutakin työtä on löydettävissä, sillä elämme työvoimapulan aikaa. Toivoa sopii, että Suomessa tuotettua ruokaa on tarjolla tulevaisuudessakin.

Kotikaupunkimme päätöksentekosysteemit ovat jäämässä kesätauolle. Lautakunnat kokoontuvat seuraavan kerran elokuussa ellei jotain erityisen kiireellistä asiaa ilmene. Syksyllä päästäänkin heti ensi vuoden talousarvion kimppuun. Kaupunkimme on elänyt säästeliäästi ja kunnan viime vuoden tulos näyttää ylijäämää komeat  11,5 miljoonaa euroa. Verotulojen määrään vaikuttavat monet seikat ja siksi niitä on vaikea ennustaa. Viime vuonna kaupungille kertyi verotuloja peräti 3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 eli selvästi enemmän kuin vuoden 2017 talousarviota laadittaessa arvioitiin. Peruspalveluihin olisi ollut varaa sijoittaa enemmänkin, mutta kristallipalloa verotuloista ei ollut käytettävissä.

Talousarvion perusteita esiteltiin valtuutetuille ja lautakunnan jäsenille juhannuksen alusviikon infotilaisuudessa. Vaikka suurin osa kunnan parantuneesta taloustilanteesta käytetäänkin infraan, muun muassa Lamminrahkan rakentamiseen, jää myös peruspalveluiden parantamiseen pitkästä aikaa rahaa.  Erityisesti sivistyspuolella näyttää olevan mahdollista -koulujen tarpeiden lisäksi- sijoittaa enemmän kulttuuripalveluihin . Myös strateginen johto ja tekninen puoli saavat osansa. Näiden tahojen osalta lisäystarpeita esiteltiin monipuolisesti luottamushenkilöille. Sen sijaan hämmentävää oli, että sote-keskuksen osalta tiedotus perustui vain yhteen diaan ja yksityiskohtaisemmin sote-puolen lisäystarpeista ei kerrottu. Tämä aiheuttikin valtuutettujen taholta useammankin hämmästyneen kysymyksen, että miksi näin. Valtuutetuilla on tiedonsaantioikeus kunnan julkisiin asioihin. Tokihan lautakunnat ja valtuustoryhmät vielä perehtyvät talousarvion sisältöön. Lisäksi jokaisella luottamushenkilöllä on mahdollisuus kysyä ja saada viranhaltijoilta taustatietoa. Olisi kuitenkin enemmän kuin toivottavaa, että kaikkia hallintokuntia kohdeltaisiin samanarvoisesti talousarvion perusteita esiteltäessä. Hyvä hallintotapa ei nyt toteutunut.

Soteuudistus ja maakuntauudistus ovat pikkuhiljaa edistyneet.  Nyt ollaan vaiheessa, jossa eduskunnan valiokunnat tekevät tarkkaa työtä. Tarkkuutta tarvitaankin, onhan kyseessä yksi itsenäisen Suomen historian suurimmista uudistuksista, jota on työstetty useamman hallituspohjan voimin yli 10 vuotta.  Nykyiset monilukuiset kuntayhtymähimmelit toivottavasti siirtyvät syrjään ja tilalle saadaan maakuntahallinto, johon luottamushenkilöt valitaan suoraan äänestämällä. Pärjäämme mainiosti pienemmälläkin hallintokoneistolla. Jatkossa ilmeisesti myös kuntien tehtäväkentän supistuessa joudutaan pohtimaan kuntien hallintohenkilöstön tarvetta. Ehkäpä myös monissa kunnissa hallintosääntöä muutetaan ja osa viranhaltijoille luovutetusta päätösvallasta siirretään takaisin luottamushenkilöille.

Uutta lainsäädäntöä laadittaessa selvitetään aina tarkasti perustuslainmukaisuus. Mutta mitenkähän mahtaa olla perustuslainmukaisuuden toteutuminen tällä hetkellä sote-palveluissa? Palveluiden saanti ja laatu riippuu siitä, missä satut asumaan. Sekin vaikuttaa, oletko mukana työelämässä vaiko et. Erikoissairaanhoidon rahoitusautomaatti syö varoja perusterveydenhuollon kehittämiseltä. Yhdenvertaisuus ei toteudu. Perustuslain henki ei tällä hetkellä toteudu kuin osittain. Siihen on tultava muutos!

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *