Pakastimen kätköistä poimittua

Mitenkähän ennen pärjättiin ilman pakastinta? Sokeria ja suolaa ainakin kului kesän makuja säilöessä enemmän. Tunsin olevani rikas, kun avasin tänään pakastimeni. Poimin sieltä annoksen kurpitsasosetta ja rasiallisen sekalaisia metsäsieniä. Puolukkapussi jäi odottamaan toiseen päivään.

Kurpitsasoseen käytin kahvikakkuun. Toinen mauste kakussa on kookoshiutale. Ohje on kirjattu muistiin joskus kauan sitten emäntäkoulussa Ahlmanilla. Emäntäkoulusyksyni oli kurpitsasadoltaan erityisen runsas. Kurpitsaa käytettiin keittiössä kaikkeen mahdolliseen, sitä löytyi kiisselistä, etikkasäilykkeestä, makeista säilykkeistä, keitoista, salaateista ja siis myös leivonnaisista. Kyllä meistä nuorista naisista moni vannoi, että kun täältä päästään, niin ei enää koskaan ajatustakaan kurpitsasta!  Vaan niinhän siinä kävi, että vuosien vieriessä kurpitsa löysi tiensä keittiööni. Ja viime kesän lämpö tuotti hyvän kurpitsasadon, toki sadetusta tarvittiin paljon. Soseen lisäksi säilöin kurpitsaa pikkelsinä. Edullista ruokaa itse viljellen ja tehden. Ja vaikka kurpitsan ostaisikin , niin olisi itse tehty säilyke silti kaupasta ostettua halvempi kilohinnaltaan.

Ne sienet! Parasta sienissä on niiden poimiminen. Kuuman kesän aikana olin aivan varma, että tänä syksynä ei sieniä tule. Ihme kyllä, löytyihän niitä, kun malttoi etsiä. Jostain syystä löysin viime syksynä erityisen paljon vaaleaa orakasta. Hyvä ruokasieni sekin on. Tänään sienet pääsivät pannulle juustokerman kanssa ja perunat saivat herkullisen kastikkeen kaverikseen.

Puolukat ovat paljolti ylivuotista satoa. Toissa vuonna niitä kertyi säilöön ämpärikaupalla. Puolukka on monipuolinen marja. Käy leivontaan, mutta toisaalta puolukkasurvos tuo hyvän lisän ruokapöytään. Puolukkavispipuuro on herkkua. Kyllä punaherukoistakin kivan makuisen vispipuuron saa. Punaherukka on hienon makuinen mehuna. Lasten suuhun sekamehu vadelmasta ja punaherukasta maistuu paremmin.

Hetken selailtuani netin ihmeellistä maailmaa löysin kuin löysinkin tuon vuosikymmenien takaisen kurpitsakakkuohjeen. Linkki löytyy alta. Saariston Martta on tehnyt kaksi pikkukakkua, mutta taikina mahtuu yhteen isoon, pyöreään kakkuvuokaankin.

KURPITSAKOOKOSKAKKU

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *