Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö Joulu on?

Kirkkaita valoja, osa ikävän neonvärisiä, osa lämpöisen luonnollisia sävyjä.

Kauppojen sähköisillä koristeilla haetaan asiakkaiden huomiota. Mutta sähköhän on halpaa, niiden sähkön kulutus on vähäistä moneen muuhun asiaan verrattuna. Vai onko kokonaisuutena?

Pimeässä kiiltävä katu Tampereella on saanut valokseen toinen toistaan kauniimpia valokuvioita jo vuosikymmenien ajan. Se on jo perinne, kaunis sellainen.

Kiirettä huisketta,
salaisuus kuisketta,
Siinäkö Joulu on?

Naapuriseurakunnassa oli avoimen kerhon joulujuhla. Kuusi, pappi, piparit, kanttori, lasten joululauluja, pienet kädet säestävät marakasseilla, lasten iloa ja naurua. Joulunodotuksen onni leijuu kaikkialla.

Ilmaisjakelulehti on postilaatikon täytteenä. Palstatilaa on saanut uutinen granaattiomenan käytöstä jouluna ja se, että Alko on ensimmäistä kertaa auki jouluaattona. Sivut ovat täynnä huikeita (?) tarjouksia. Joulun odotuksen onni, mitä se oikeasti on?

Joulu saapuu jokaiselle,
lapselle ja aikuiselle,
Sydämiimme joulun lahja,
seimen luona annetaan

Hypermarketissa kukkuroittain tavaraa. Tekstiilejä Kiinasta ja Bangladeshista, reilusti kaupattuja ruusuja Keniasta ja kynttilöitä Puolasta. Tavaraviidakko on valtava. Tarvitsemmeko näin paljon tavaraa? Milloin suomalaisilta loppui halu ja osaaminen tehdä itse omat tulitikkunsa ja vaatteensa? Ja miksi ihmeessä ostamme palmuöljypohjaisia kynttilöitä, kun tarjolla on parafiini- ja steariinipohjaisiakin?

Tähti ja kuusi,
lyhtykin uusi,
Siinäkö Joulu on?

Verkkokauppa ja kivijalkakauppa, tehtaanmyymälä ja market. Erilaisia ostoskokemuksia, monenlaisia vaihtoehtoja. Kivijalkakaupassa joulun odotuksen aistii helpommin kuin hypermarketissa. Miten hienoa, että meillä on mahdollisuus valita. Ja miten ahdistavaa, jos tarkasta taloudenpidosta huolimatta rahat eivät riitä pieniinkään lahjoihin. Jos haluaa Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja vaatteita kohtuullisella vaivalla, niin voi turvautua suomalaisen yrityksen verkkokauppaan. Jos valintakriteerin on pakko olla hinta voi suomalaisuuden joutua hylkäämään.

Pakettia kuljettaviin tonttuihin voi nykyään törmätä Matkahuollossa, lähikaupassa, postikonttorissa tai kotirappusella. Hyvää palvelua. Paljon mukavampaa kuin hikoilla täydessä bussissa nyyttiensä kanssa tai maantiellä  ratissa ruuhka-aikaan. Stressikäyrä huitelee jossain liian korkealla.

Lapsenko juhlaa,
paljon kun tuhlaa,
Siinäkö Joulu on?

Riisipuuroa kookosmaidolla vai kauramaidolla vai lehmänmaidolla? Vaihtoehtoja on tarjolla läheltä ja kaukaa. Joku valitsee ohrakryynipuuron suomalaisista kryyneistä uunissa hitaasti kypsentäen ja punaista maitoa suomalaiselta tilalta käyttäen. Sinnepä menevät eläimiään hoitamaan kotieläintilalliset jouluaattoiltanakin ja joka ikinen arki ja pyhä. Työniloa heille! Meillä muilla on jouluaatto ainakin joskus vapaa. Paljon on hoitavia käsiä, jotka joulunakin varmistavat lähimmäisensä hyvinvoinnin. Työniloa heillekin ja kaikille muille jouluna sorvin ääressä oleville!

Joulu saapuu jokaiselle,
lapselle ja aikuiselle,
sydämiimme joulun lahja,
seimen luona annetaan.

 

Lainatut säkeet Jukka Salmisen säveltämästä ja sanoittamasta joululaulusta.

Kirjoittanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *