Kangasala -miesten kunta

Useinhan vaaleissa kaikki antavat ymmärtää voittaneensa, nyt ei sentään. Kokoomus iloitsee kilpailun kultamitalista, vaikka ääniä menikin. Vihreät jäi neljänneksi, mutta vaatii kannatuksensa nousun perusteella, että hallituksen on muutettava politiikkaansa, vaikka hallitus- puolueet saivat neljä kertaa enemmän ääniä. Sama vaatimus on kannatustaan vain 0,8 prosenttiyksiköllä lisänneellä vasemmistoliitolla, joka oli kuitenkin vasta kuudenneksi suurin.

Kangasalla meni aika lailla odotetusti, gallupit ja ehdokasmäärien muutokset ennustivat hyvin. Merkittävintä on vihreiden nousu kolmoseksi. Tulevaisuus näyttää, muuttuuko ryhmä myös yhteistyökykyiseksi vastuunkantajaksi, jolloin myös äänillä olisi enemmän merkitystä politiikan sisältöihin kuin tähän asti.

Hävinneinäkin suurimmat ryhmät ovat kokoomus ja sdp. Todennäköistä on, että ainakin nämä ryhmät pystyvät sopimaan kunnan kehittämisen suuntaviivoista, kokemusta on. Uskon, että näillä riittää myös viisautta tarjota muillekin ryhmille mahdollisuutta olla sopimassa, demokratian mukaista on, että päätöksillä on laaja tuki. Sen sijaan minkään ryhmän saneluun ei enemmistö voi suostua. Kynnyskysymyksiin kompastuu helposti ja jää yksin lattialle urputtamaan.

Suurin ryhmä saa perinteisesti valita ensimmäisen luottamushenkilöpaikan. Kokoomus on vuodesta 2001 saakka ottanut kunnanhallituksen puheenjohtajan paikan ja yllätys olisi, ellei niin nytkin olisi. Heikki Lyytinen haluaa jatkaa tehtävässä ja ennustan niin käyvän.

Seuraavaksi demarit valitsevat valtuuston puheenjohtajuuden. Hanna Laine, puolueen ääniharava ja kokenut kuntapoliitikko on varmasti nytkin hommasta kiinnostunut, kuten neljä vuotta sittenkin. Hän olisi toinen nainen siinä tehtävässä. Edeltäjänsä kaudesta tulikin sopivasti 20 vuotta kuluneeksi. (En nyt mainitse tässä vaimoani nimeltä). Nykyinen puheenjohtaja Raimo Kouhia on hoitanut tehtävää erinomaisesti, joten vaalista voi demariryhmässä tulla tiukka, jos hän on pyrkimässä jatkoon.

Valtuustoon valittiin 15 naista ja 36 miestä, ero voi vielä kasvaa yhdellä. Naisten osuus on pienempi kuin muissa kaupunkiseudun kunnissa. Näin ovat äänestäjät, joista vähintään puolet on naisia, halunneet. Jokaiseen kunnan luottamuselimeen on valittava vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta. Kun paikkajaoista sovitaan, niin hankalaksi menee. Ryhmien ehdokkaina olleet naiset voivat levollisin mielin odottaa, paikkoja tullaan tarjoamaan  varamieslistalla pitkälle alaspäin. Poikkeus on vihreät, joiden seitsemästä valtuutetusta naisia on kuusi.

Istuva valtuusto on linjannut, että kunnanhallituksen jäsenten (9) tulee olla valtuutettuja. Samoin lautakuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien tulee olla valtuutettuja. Ymmärrän hyvin, että näin halutaan linkittää paremmin päätöksenteko lautakunnissa ja demokraattisesti valitussa valtuustossa, mutta melkoisen hankala palapeli tästä syntyy, kun valittavien palojen määrää on rajattu.

Linjaus on yhdellä päätöksellä muutettavissa, saapas nähdä…

Viiden tähden kunta

 Usein vaali-iltana melkein kaikki puolueet yrittävät todistaa voittaneensa. Ketkä voittivat Kangasalla kuntavaalien ehdokaskilpailussa? Jaan palkinnot:

-Voittaja on vihreät, joka onnistui lisäämään ehdokasmääränsä 15:sta 28:aan.

-kakkoseksi sijoittuu vasemmisto, lisäystä 12:sta 17 ehdokkaaseen.

-kolmantena podiumille (ent. palkintopalli) pääsee kokoomus, joka sai eniten ehdokkaita, vaikka ei määrää onnistunut lisäämäänkään (-3).

Kun gallupitkin ovat vihreille suotuisia, näyttää vaalivoitto todennäköiseltä, joskin ihmettelen, miksi listalle lähteneistä neljännes esiintyy sitoutumattomana. Se on vähän kuin yrittäisi syödä ja säästää kakun. Nimi on vaaliliitossa ja sillä selvä. Yllättävää on ”sitoutumattomien” suuri osuus demarienkin ehdokkaissa. Takavuosina puolueen listoille ei ollut asiaa, ellei ollut taustaa vähintään työväentalon puffetissa tai narikassa.

Kokeneet valtuutetut ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että vihreät ovat monessa asiassa olleet kylki kyljessä perussuomalaisten kanssa. Valtakunnan politiikassahan puolueet ovat kuin kissa ja koira.

Keskustan ehdokasmäärä jatkaa laskuaan. 2008 -vaaleissa 29, viime kerralla 24 ja nyt 19. Ennuste ei häävi ole, kun viimekertaiset ääniharavatkaan eivät ole mukana.

Suomen Kuvalehti tutkitutti Suomen kuntien laadukkuutta ja on hyvä näin vaalien alla todeta, että Kangasalla asiat ovat siinä vertailussa hyvin. Kunta on maassa sijalla 22 ja sijoittuu kirkkaasti parhaaseen viidennekseen. Tamperekin on karvan verran jäljessä. Jotakin on tehty siis tehty oikein. Sen ovat varmaan huomanneet uudet asukkaat, joita tänne muuttaa satoja joka vuosi.

Minkälaiseen valitusvirteen nämä kotikuntamme monesta valittavat ankeiset yltyisivät häntäpään kunnissa…

Kyynikko voisi sanoa, että oikein tekivät ne esi-isät, jotka hoksasivat satoja vuosia sitten, että joskus tuohon viereen tulee elinvoimaa levittävä kaupunki. He päättivät asettua aloilleen sitä tänne harjujen kupeeseen odottamaan. Sijainti on tutkimuksessakin yksi tekijä, mutta toki kuntaa on määrätietoisesti kehitetty. Talous on nyt kuntoutumassa, kun on tehty ratkaisuja, joista monet olivat esillä jo viime valtuustokaudella, mutta jotka olivat silloin enemmistölle liian hapokkaita.

Kunnan pitää hoitaa taloutensa, peruspalvelut kuntalaisille ja luoda edellytyksiä yrittäjyydelle. Mutta vetovoima tarvitsee muutakin. Millainen tämä kunta mahtaisi olla, ellei täällä olisi Vehoniemen automuseota, Mobiliaa, jäähallia, uimahallia, Kangasala-taloa… Kaikkien näiden tulemisessa kunta on ollut mukana, huolimatta siitä, että valtuustossa on ollut vastustajia. Nykyisessäkin valtuustossa on jokunen, joka on ehtinyt vastustaa ainakin useimpia näistä.

Vielä ei ole noussut esiin näiden vaalien suurta kysymystä, ehkä sitä ei tulekaan. Miten onkin, kyllä tulevilla päättäjillä riittää asioita, joissa tarvitaan tervettä harkintaa, näkemyksellistä uskallusta ja hyvää yhteistyökykyä.

Onnelliset operaattorit

Viikon kuluttua tiedämme, keiden joukosta kangasalalaiset pääsevät valitsemaan tulevat kuntapäättäjät, valtuuston. Ehdokaslistat on jätettävä kuntaan kuun viimeisenä päivänä eli ensi viikon tiistaina. Eri ryhmien ehdokashankinta käy kiivaana viimeiseen asti.
Tyytyväisimmiltä ehdokastilanteeseen vaikuttavat vihreät ja perussuomalaiset, joiden vauhti on kuitenkin alkuinnostuksen jälkeen tiettävästi vähän hiipunut.

Ehdokashankinnan onnistumisella on merkitystä. Nykyisessä valtuustossa puolueiden suuruusjärjestys on aivan sama kuin oli niiden ehdokasmäärillä! Kangasalla on 51 valtuutettua.  Viime vaalien ehdokasluvut olivat: kokoomus 53, sdp 52, keskusta 24, perussuomalaiset 23, kristillisdemokraatit 17, vihreät 15 ja vasemmisto 12. Kerrataanpa myös vaalien jälkeiset voimasuhteet: kok 15, sdp 13, keskusta 7, ps 6, kd 5, vihr. 3 ja vas. 2.

Vaikka vaalit ovat paikalliset, on puolueiden valtakunnallisella kannatuksella aina ollut merkitystä tulokseen. Tuoreimman Helsingin Sanomien gallupin perusteella näyttäisi siltä, että viime kuntavaalien lukuihin peilaten demarit olisivat voittamassa ja kokoomus menettämässä. Tämä trendi toteutuessaan saattaisi merkitä suurimman ryhmän vaihtumista Kangasalla. Viime aikoina on noudatettu periaatetta, että suurin ryhmä saa valita ensimmäisen luottamushenkilöpaikan. Vuodesta 2000 kokoomus on pitänyt tärkeimpänä kunnanhallituksen puheenjohtajuutta. Sitä se ehdottomasti operatiivisesti onkin, vaikka valtuuston puheenjohtajuus onkin protokollassa ykköspaikka. Tuo marssijärjestys on ollut vallitseva käytäntö, mihinkään lainsäädäntöön se ei perustu. Melkoinen kynnys siitä poikkeamiseen kuitenkin olisi.

Perussuomalaisten kannatus näyttäisi olevan alemmalla tasolla, kuin 2012, vihreiden taas korkeammalla, joskin alenemassa muutaman kuukauden takaisista luvuista. Kummankin kannatusta gallupit ovat kuitenkin yleensä ennustaneet huonoimmin. Muuten, olen monen muun lailla ihmetellyt nykyisten vihreiden ajautumista sivuraiteelle vaikuttamisen sijasta heille poliittisesti outoon seuraan.

Keskustan valtakunnallinen kannatus on hieman korkeammalla tasolla kuin neljä vuotta sitten, mutta viime vaalien kolme eniten ääniä saanutta valtuutettua on jäämässä pois. Nämä saivat viime vaaleissa yli puolet keskustan äänistä, joten paikattavaa jää melkoisen paljon. Erityisesti Tuomas Bährendin viime vaaleissa saama hänet haravaksi nostanut äänestäjäjoukko ei siirry sen paremmin keskustalle kuin muillekaan ryhmille.

Kuntalaiset! Pitäkää kännykät auki. Tulevan viikon aikana teille voidaan soittaa ja pyytää ehdokkaaksi. Se on kunnian ja luottamuksen osoitus, josta kannattaa olla ylpeä ja vastata myöntävästi, jos yhtään siltä tuntuu. Varmempaa on tietysti ottaa itse yhteyttä ja tarjoutua ehdokkaaksi.

Vaalien tämän vaiheen voittajia ovat Elisa, Sonera ja DNA.